Bok: «Long road to liberation – an exiled Namibian activist’s perspective» av Hans Beukes utgitt av Porcupine Press, Johannesburg, Sør Afrika, 2014.
Ekteparet Hans Beukes og Edel Havin Beukes har mange historier å fortelle, nå har endelig Hans kommet med en erindringshistorie. Godt hjulpet av Edels dagboknotater blir historien om en ung manns ønske om utdanning til en fortelling om storpolitikk. Hans Beukes er født i Sør Vest Afrika, et territorium Sør Afrika skulle forvalte til folk der kunne bli selvstendige. Sør Afrika la opp til en politikk hvor denne selvstendigheten aldri ville kunne oppnås.
Denne boken viser med tydelighet hvor viktig FN var som organ for hele det sørlige Afrika. Men også hvor vanskelig det er å få oversikt over politiske forhold under «den kalde krigen» i Afrika. For i Afrika var det aldri noen «kald krig» det var krig. Og de storpolitiske krumspringene som måtte til for at Namibia skulle bli selvstendige er fascinerende; Cuba, en liten øy i Karibien, avgjorde Namibias skjebne med sine soldater i Angola. (!)
Hans Beukes fortelling er fortettet, avmålt med en kjølig distanse som må til for å holde tråden i 60 års historie. Den er også en fortelling om revolusjonen som spiser sine egne barn og hvordan diaspora miljøer lever sitt eget liv. Fellesrådet for Sørlige Afrika i Norge hadde vanskeligheter med å innrømme at de menneskene de støttet i kampen mot apartheid var krigere med blod på hendene de også. Kampen mot apartheid i Sør Afrika ble i Norge en del av studentopprøret og levde sitt eget i vårt politiske landskap.
Hans Beukes skildring av hendelsene er fascinerende for han er så nærme stupet noen ganger at det kun er oppdrift som redder han.
Mine varmeste anbefalinger i påvente av at Edel Havin Beukes skal komme med sin bok om hvordan det er å vokse opp i Bærum med stor interesse for naturfag og forelske seg i en sør- afrikansk frihetskjemper.
Elisabeth Kristiansen
Oslo, 8. april 2015
Bestill boken her.