Her er noen glimt fra vårt åpningsarrangement i Hamar kulturhus og Hamar bibliotek, på FN-dagen, 24.oktober. Fotograf er Wenche Gjerlaug.

Hilsen Eli Hammer Eide.Damekor fra Elverum Fra Dal'n Fredshilsener Hamars fredsduer Kari og Kari Musikere i gågata PA241093 PA241095 PA241096 PA241098 PA241099 PA241102 PA241103 PA241104 PA241128PA241148 PA241155 PA241171 PA241179 PA241187 PA241194

 

 

Fred og frihet – hva betyr det i 2015?

Fredsutstillinger markerer IKFFs 100-årsjubileum.  Arr.: IKFF Hedmark/Oppland

Sted: Hamar kulturhus

Gratis og åpent for alle!
Utstillingsperiode: 24. oktober – 12. desember

 

«Fred og frihet – hva betyr det i 2015?» består av tre delutstillinger.  Utstillere:

1.     Fotograf Andrea Gjestvang i Galleri Hamar kulturhus

2.    Billedkunstner Kari Hartveit i Foajé Nord i Hamar kulturhus

3.    Det Internasjonale Barnekunstmuseet i Hamar bibliotek, kulturhuset.

1.    FOTOGRAF ANDREA GJESTVANG:
”TILBAKE Om asylbarn som har blitt returnert – livet nå og minnene fra hjemstedet i Norge”

Utstillingen handler om asylbarn og ungdom som bodde i Norge i fire år eller mer før de ble returnert. I Norge var de en del av et lokalsamfunn hvor de gikk på skole, deltok i idrett, korps, dans og andre lokalaktiviteter, og mange snakket flytende norsk. Gjestvang har besøkt ungdommer som nå er tilbake i sine opprinnelsesland eller på flukt i Europa, der hun portretterer dem og deres nye liv, og tar opp et intervju hvor ungdommene forteller om minner fra stedet de bodde i Norge. Hun har deretter reist til disse stedene i Norge, for å gjenskape minnene som fotografier.’
Formålet er å formidle både historien ungdommene bærer på og det nye livet. Portrettene settes sammen med bilder fra det gamle hjemstedet i Norge, og bilder fra det nye hjemstedet. Utstillingen vil også inneholde lydelementer (intervjuer samt andre lydopptak).

Om Andrea Gjestvang: Den unge prisbelønte fotografen Andrea Gjestvang er opprinnelig fra Stange, men nå bosatt i Oslo og Berlin. Hun ble internasjonalt kjent for sine sterke bilder av Utøya-overlevende og bokprosjektet «En dag i historien», som hun har mottatt flere priser for. Flere av hennes fotoprosjekt handler om ungdomskultur, og hun har bl.a. portrettert livet til ungdom i Finnmark og tematisk utforsket de spenninger som oppstår mellom hva ungdommene lengter etter og den virkeligheten som omgir dem. En viktig del av hennes fotografiske virke er formidling. Hun har vært frilansfotograf for store magasiner og aviser, og er blitt lagt merke til i bred internasjonal sammenheng, og har deltatt på utstillinger i flere anerkjente museer og gallerier i utlandet. Hun jobber i grenselandet mellom kunstsjangeren og det tradisjonelle dokumentarfotografiet. Se også Andreas hjemmeside.

2.    BILLEDKUNSTNER KARI HARTVEIT:
FREDSELSKENDE. Billedtepper.

PA241200

Kari Hartveit. Billedteppe fra utstillingen i Hamar.

Kunstneren – selv aktiv i IKFF – sier om utstillingen: «Her vises billedtepper med kvinner som vil fred gjennom hundrede år, kvinner som kjemper med empati, kloke ord og varme, kvinner som lyser opp i mørke tider hvor krig herjer og mennesker flykter. Kvinner vet fra naturens side at det levende liv må vernes om. Takknemlighet for alt det skapte er som en fryd som sprer seg rundt kloden og inspirerer til rettferdighet og forståelse mellom mennesker. Det er en kjensgjerning at bilder er sjelens språk. Bilder og farger kan ha en stor kraft i seg til forandring. Farger er også levende vesener som sammen kan bidra til harmoni i verden, den verden som trenger å bli helbredet».

 

3.    DET INTERNASJONALE BARNEKUNSTMUSEET
Barnekunst med fredsmotiv  utlånt til Hamar bibliotek (NB til 30.november)


Bilde fra utstillingen i Hamar bibliotek. Utlånt fra Barnekunstmuseet.

Bilde fra utstillingen i Hamar bibliotek. Utlånt fra Barnekunstmuseet.

Bilde fra utstillingen i Hamar bibliotek. Utlånt fra Barnekunstmuseet.

Se tegninger med fredsmotiv laget av barn fra hele verden! Det Internasjonale Barnekunstmuseet har som formål å fremme og legge til rette for at barn får uttrykke sine opplevelser av den situasjonen de befinner seg i.
I FNs erklæring om barns rettigheter heter det bl.a. at: «barn har rett til fritt å delta i kulturliv og kunstnerisk virksomhet……» Barnekunstmuseet er en viktig brikke i arbeidet med å sette fokus på barns rettigheter på mange områder.
For mer informasjon her.

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *