Referat fra seminar på Globaliseringskonferansen 28. oktober 2016.
Hvorfor er militarismen unntatt i klima-, miljø- og utslipps regnskapet? I Kyotoavtalen forlangte Pentagons forhandlere at militærets miljøregnskap ikke skulle med i noen bindene avtale. USA er verdenes største militære forurenser. Pentagon har 1000 baser i 130 land og 6000 fasiliteter i USA. Virksomheten er helt unndratt klimaregnskapet.
Seminarets formål er å synliggjøre Forsvarets og NATOs klimautslipp og miljøregnskap og militærets forurensingspotensiale som del av vår anti-krigs kampanjer. Klimadiskusjonen blir ikke reell før militære utslipp inkluderes. Det er et paradoks at militærsektoren som skal ivareta menneskelig sikkerhet, i stedet for ødelegger livsgrunnlaget for kommende generasjoner. Militære utslipp holdes utenfor klimaregnskap og militærsektoren er i mange land unntatt fra innsyn og miljøreguleringer.
Bestemødre for fred og WILPF Norge hadde fått med seg Fredrik Heldal fra Fredslaget og oberstløytnant Tormod Heier til informasjon og diskusjon.
Trine Eklund ønsket velkommen og introduserte tema med å henvise til brosjyre laget av WILPF i Bergen; «Krig eller klode?». Hun minnet oss på hvor riv ruskende galt det går når militære operasjoner med sine ødeleggelser skal prøve å skape fred. Er det noe militære gjør så er det å skape ufred og miljøkatastrofer. Krigen mot terror er eksempel på en krig som ødelegger folks livsgrunnlag.
Elisabeth Kristiansen, viste frem et knippe illustrasjoner på hvor absurd det er når miljøhensyn blir satt til side for profitt og arbeidsplasser. Hennes hovedbudskap er at Norge er en krigsprofitør som bidrar til å forringe miljø og klima, men vi kan gjøre noe med det.
Fredrik Hedal gikk i gjennom en analyse av miljø som offer og pådriver for konflikt. Og la vekt på at krigens miljøkonsekvenser og ødeleggelser kan komme flere generasjoner etter at krigen er forbi.
Oberstløytnant Tormod Heier ga en rask innføring i at forsvaret har blitt mye mer miljøvennlig de siste 30 årene. Med før 400 000 mann til enhver tid i beredskap og med et militærbudsjett som var 7% av vårt BNP er Forsvaret av i dag en effektiv liten gruppe mennesker som resirkulerer og rydder opp etter seg – og i gamle synder.
I salen satt det ca. 40 mer eller mindre kjente ansikter, et fremmøte vi var meget fornøyd med på konferansens første dag. Bla. flere fra Besteforeldrenes Klima Aksjon, som også var medarrangører.
Gode innspill
Fredsdepartement og nytt forhold til Russland var blant kommentarene og spørsmålene fra salen. Stasjoneringen av 330 soldater fra USA på Vernes var noe flere stile spørsmål ved og om.
Konklusjon
Det er tydelig at den offentlige debatt blir dreid i en militarisert retning, hvor fredelige løsninger på konflikter ikke lenger synes å være mulig. Vårt forsøk på å vise langsiktige konsekvenser av krigføring og krigsindustri blir traust i møte med den krigen som nå opptar alle, Syria er også en krig hvor de miljømessige ødeleggelsene vil prege regionen i årtier.
Trine Eklund og Elisabeth Kristiansen