Rapporten om Norges deltakelse i bombingen av Libya ble lagt fram 13. september 2018. IKFF mener at rapporten er for lite kritisk.
Norge deltok i bombingen av det nordafrikanske oljelandet Libya i 2011. I 2017 vedtok Stortinget at Norges deltakelse skulle evalueres, og nedsatte et utvalg ledet av tidligere utenriksminister Jan Pettersen fra Høyre.
Begrunnelsen for bombingen av Libya i 2011 var at president Gaddafi planla folkemord av befolkningen i den libyske byen Bengazi. Norge var en svært aktiv deltaker i krigføringen. Under bombingen slapp Norge 588 bomber, 10% av alle bombene som ble sluppet. IKFF mener derfor at det er meningsløst når Stoltenberg hevder at Norge ikke var i krig i Libya.
Rapporten forsvarer norsk deltakelse
IKFF mener at rapporten er for lite kritisk og prøver å forsvare norsk deltakelse:
- Bombingen førte til en katastrofe for Libya som stat og samfunn; fra 2011 til 2017 har landet rast 49 plasser ned på FNs såkalte «Human Development Index
- Rapporten viser til mandat fra FN, men FN-mandatet dreide seg om å forhindre folkemord – ikke skifte av regimet
- Rapporten hevder at informasjonen før Libya-krigen var god nok – den britiske rapporten som kom i 2016 skriver at åpne militære kilder viste at det ikke var troppestyrker som kunne gjennomføre et folkemord i Bengazi
- Rapporten nevner ikke Frankrikes viktige rolle i krigen for å sikre franske økonomiske og politiske interesser, noe som er en viktig del av den britiske evalueringsrapporten.
Norge som lojal USA-venn
IKFF mener at det er store likheter mellom den norske deltakelse i Afghanistan og i Libya.
I begge tilfellene bygget norsk deltakelse på dårlig og villedende informasjon, uredelige argumenter og udemokratiske beslutningsprosesser. Det eneste Norge oppnådde ved sin deltakelse var å vise at vi var en lojal alliert for USA!
IKFF støtter forslaget om grunnlovsendring
Det mest interessante ved Libya-rapporten er forslaget som har kommet opp om å endre grunnlovens paragrafer 25 og 26 for å sikre at norsk deltakelse i krig utenfor landets grenser må behandles i Stortinget, ikke bare i regjeringen. Internasjonal kvinneliga for fred og frihet støtter forslaget fullt ut.
I dag er det regjeringen som bestemmer når norske soldater skal sendes i krigsoperasjoner utenfor Norge. SV og SP har flere ganger foreslått at grunnloven må endres slik at det er Stortinget som avgjør når Norge skal delta i internasjonale operasjoner. Både Høyre og Arbeiderpartiet har tidligere motsatt seg en slik endring, men Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har nå åpnet for å vurdere endringsforslaget.
Frankrikes interesser bak bombingen
Referat fra det britiske «House of Commons» sommeren 2016 nevner de franske motivene bak bombingen: «A further insight into French motivations was provided in a freedom of information disclosure by the United States State Department in December 2015. On 2 April 2011, Sidney Blumenthal, adviser and unofficial intelligence analyst to the then United States Secretary of State Hillary Clinton, reported this conversation with French intelligence officers to the Secretary of State: According to these individuals Sarkozy’s plans are driven by the following issues:
a. A desire to gain a greater share of Libya oil production,
b. Increase French influence in North Africa,
c. Improve his internal political situation in France,
d. Provide the French military with an opportunity to reassert its position in the world,
e. Address the concern of his advisors over Qaddafi’s long term plans to supplant France as the dominant power in Francophone Africa.
The sum of four of the five factors identified by Sidney Blumenthal equated to the French national interest. The fifth factor was President Sarkozy’s political self-interest.
Nærmere informasjon:
Lenke til den norske Libyarapporten: https://www.regjeringen.no/globalassets/departementene/fd/dokumenter/rapporter-og-regelverk/libya-rapporten.pdf
Lenke til den britiske Libya-rapporten: https://publications.parliament.uk/pa/cm201617/cmselect/cmfaff/119/11905.htm
Lenke til artikkel av Bjørnar Moxnes,21.09.18 i Morgenbladet: https://morgenbladet.no/ideer/2018/09/manglende-oppgjor-med-libya-krigen