Fleire av organisasjonane som er tilslutta Asylpolitisk forum arbeider for å etablere Yemanedagen 8.januar som ein årviss dag for å setje søkelys på asylpolitikken i Noreg. IKFF deltek i dette arbeidet. Men det blir endringar i dei to planlagde arrangementa på årets Yemanedag 8. januar. Nettmøtet 8. januar går ut, og arrangementet i Hamar Kulturhus blir utsett til 24. februar. Meir informasjon kjem.
Les mer om endringene her: Yemanedagen endring
Hva er Yemanedagen?
Korleis gjenreiser vi humaniteten i asylpolitikken? Korleis betre situasjonen for papirlause og ureturnerbare? Dette dreier Yemanedagen seg om.
Yemane Teferi har gitt dagen namn. Han flykta frå Eritrea i 1974, 17 år gamal og medlem i Den eritreiske frigjeringsfronten. I 1990 søkte han asyl i Sverige, men fekk avslag. Yemane Teferi kom til Noreg i 1998. Han døydde 58 år gamal på Bømlo asylmottak 8.januar 2016. Då hadde Yemane Teferi budd over 20 år i tilsaman 13 asylmottak.
Hamar kulturhus 24. februar.
Tema: Mennesker i limbo – Hvordan gjenreiser vi humaniteten?
Yemane-dagen belyser situasjonen til lengeværende asylsøkere som ikke kan eller tør å returnere til sine hjemland. Mennesker som lever på eksistensminimum i år etter år, på eller utenfor norske mottak uten mulighet til å få seg arbeid, utdanning og grunnleggende helsetjenester. Arrangementet foregår med utstillingen «Rom for alle» som bakteppe. Utstillingen i regi av Stoppested Verden handler om demokrati, medborgerskap og tilhørighet. En ramme som passer godt for markeringen av Yemane-dagen 2021.
Hva er status i Norge i dag? Hva kan gjøres for å bedre situasjonen for lengeværende papirløse asylsøkere? Med i programmet er biskop Solveig Fiske, stortingsrepresentant Karin Andersen(SV),og Rune Berglund Steen, leder, Antirasistisk Senter. Nasim Alimoradi forteller sin historie. Kunstnerisk innslag. Panelsamtale rundt temaet
Arrangeres av:
Internasjonal kvinneliga for fred og frihet – avdeling Innlandet
Stoppested Verden