Ingen milliardkontrakter til svartelistede krigsprofitører – intervju med Norges fredsminister L.Khateeb jan.’22
- Norske tog signerte mandag 10.01.21 avtale med selskapet Alstom, og kaller det tidenes største i norsk jernbanehistorie. Hvorfor er Norges fredminister skeptisk til dette?
Det statseide selskapet Norske Tog inngår en gigantkontrakt med Alstom. Men Alstom er oppført på FNs svarteliste over selskap med virksomhet i israelske kolonier på okkupert land.
Norske myndigheter har lenge vært en pådriver for FNs retningslinjer for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP) og OECDs retningslinjer, som skal sikre et ansvarlig og etisk næringsliv. Gjennom denne milliardkontrakten bidrar Norge aktivt til et selskap som bryter folkeretten.
Hva er FNs svarteliste?
FNs menneskerettsråd har utarbeidet en database med oversikt over 112 selskap som aktivt bidrar til bosettinger og okkupasjon i Palestina. I 2020 ble Alstom lagt til på denne listen, grunnet deres engasjement i okkuperte områder som bidrar til brudd på folkeretten og menneskerettighetene. Pensjonsfondet KLP trakk i 2021 sine investeringer fra Alstom, grunnet en «uakseptabel risiko for at de ekskluderte selskapene bidrar til medvirkning på brudd av menneskerettigheter i krigs- og konfliktsituasjoner gjennom deres tilknytning til de israelske bosettingene på den okkuperte Vestbredden.»
Hva mener du må gjøres?
Som ansvarlige for norsk politikk og for å følge opp egne retningslinjer for etisk og ansvarlig næringsliv må vi vise at dette også betyr noe i praksis. Vi har retningslinjer som skal sikre at norske selskap respekterer krigens folkerett. Som ansvarlig eier må staten snakke med selskapet Alstom og oppfordre dem til å trekke seg ut av prosjekter i Palestina som bryter folkeretten. Hvis ikke må vi si at vi ikke kan inngå kontrakter med selskap som ifølge FN bidrar til folkerettsbrudd.
Utskriftsvennlig versjon her: Fredsministerens-hjorne L Khateeb