Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF) har stor respekt for at  LO engasjerer seg tydelig og viser solidaritet med Ukraina og Palestina, som utsettes for folkerettsstridige og grusomme krigshandlinger fra henholdsvis Russland og Israel. Vi deltar gjerne sammen med LO i markeringer som tar avstand fra bombing og militær vold som både ukrainerne og palestinerne utsettes for.

 

Disse to store krigene øker trusselen om bruk av atomvåpen, og vi er svært glade for at LO deler fredsbevegelsens krav om norsk tilslutning til FNs internasjonale atomvåpenforbud, tpnw/treaty on the prohibition of nuclear weapons.

 

I dette brevet henvender vi oss imidlertid om  noen ulike problematiske forhold:

•       LO-ledelsens støtte til militære løsninger i Ukraina

•       Infiltrasjon fra ytterliggående ukrainske høyre-aksjonister i ukrainsk-norske markeringer

•       Hvordan best argumentere mot Zelenskyjs anti-fagforeningspolitikk?

•       Skjebnen til ukrainske flyktninger i «stridsdyktig» alder

 

LO-ledelsens støtte til militære løsninger for Ukraina

IKFF har registrert en stor forskjell på måten LO-ledelsen markerer seg på, når det gjelder krigene i Ukraina og i Gaza. I markeringen for palestinernes sak, krever LO og IKFF det samme: Fredsforhandlinger og stopp i krigshandlingene.

 

Men når det gjelder Ukraina, har LO-ledelsen gjort det motsatte og blitt en aktiv støttespiller for militære løsninger. IKFF derimot, markerer i begge tilfellene forhandlinger og stopp i krigshandlingene – med appell til det internasjonale samfunnet  om å bidra til at så skjer.

 

I en tale på ILO- møtet 7.juni poengterte LOs andre nestleder, Steinar Krogstad, at «Situasjonen har aldri vært verre i Palestina. En våpenhvile må på plass umiddelbart, og Israel må holdes ansvarlig av det internasjonale samfunnet.»

 

14.mai sto det å lese på lo.no at  LO-leder Peggy Hessen Følsvik og tre forbundsledere gjennomførte  «en felles konvoi med organisasjonen Fritt Ukraina. Konvoiens oppdrag var blant annet å levere droner, (vår utheving) medisinsk og elektronisk utstyr til de kjempende ved fronten, samt seks biler og en buss.»

 

«Dronene brukes ikke bare til overvåkning, de brukes også til å ødelegge. Vi dropper granater med dem, og de bidrar til å bekjempe fienden», uttaler en ukrainsk soldat til TV2 (tv2.no – 5.juni 2024)

 

Vi kan ikke forstå at det kan være lovlig og innenfor folkeretten at  en privat og frivillig organisasjon, som Fritt Ukraina, frakter våpen inn til en krigførende stat, så lenge det i prinsippet er folkerettsstridig at en ikke-krigførende stat bidrar med våpen til et land i krig. Vi finner det sjokkerende at LO-lederen beskriver medvirkning til folkerettsstridige våpenleveranser som «solidaritet i praksis».

 

IKFF vil gjøre nestleder Steinar Krogstads ord om Palestina til våre om Ukraina:

Situasjonen har aldri vært verre i Ukraina. En våpenhvile og forhandlinger med involvering av FN må på plass umiddelbart, og Russland må holdes ansvarlig.

 

Men også NATO må vurdere sin rolle i konflikten og redusere sin krigsretorikk og intense opprustning nær Russlands grense.

 

IKFF internasjonalt og nasjonalt mener at Ukraina-krigen, som alle andre kriger, må stanses. Ikke for å legitimere Russlands krigshandlinger, men fordi vi innser at en permanent økning av våpenlevering og militarisering umulig kan være hensiktsmessig og fredsskapende. Vi insisterer på at forhandlinger og diplomati må intensiveres og aktivt fremmes  på alle nivåer, fordi krigshandlinger i seg selv påfører mennesker og miljø uopprettelige skader og et stadig mer uhåndterlig og livsfarlig internasjonalt hat.

 

IKFF appellerer til LO, som en erklært solidarisk organisasjon, å arbeide for forhandlingsløsninger og aktiv fredspolitikk også i forhold til Ukraina-krigen. 

  

Infiltrasjon fra ytterliggående ukrainske høyre-aksjonister i ukrainsk-norske markeringer

 

lo.no finner vi en erklærende overskrift «Ukraina: – En fagbevegelse i krig trenger all vår støtte» .

 

IKFF er enig i dette. Derfor vil vi gjøre oppmerksom på det svarte og røde flagget, som ofte sees sammen med det ukrainske og norske, under Den Ukrainske forenings markeringer foran Stortinget og i Oslos gater.  Det var også med på Youngstorget 1.mai, men ble etter en god stund fjernet av togvaktene på oppfordring fra folk utenfor Ukraina-seksjonen.

 

Det svarte og røde flagget var  opprinnelig flagget til opprørshæren UPA (Organisasjonen av Ukrainske nasjonalister) fra 2. verdenskrig. UPA kjempet mot både den sovjetiske hæren og Nazi-Tyskland, men etter hvert deltok de i det tyske Abwehrs terror og massakre mot polakker, russere og jøder.

(Kilder: Store norske leksikon og Wikipedia)

 

Det er denne bevegelsen som er grunnlaget for Putins argumentasjon for at Russland med krigføringen mot Ukraina bekjemper ny-nazismen. (Kilde BBC News)

 

Flagget på Youngstorget 1. mai i år,  er av nyere dato. Det tilhører Pravij Sector, en ekstrem høyreallianse av ultranasjonalistiske grupper, grunnlagt i 2014.

 

På landinfoen fra 2018, som ligger som lenke på LOs hjemmeside, er det anført følgende under overskriften «Pravij Sektor har deltatt i flere angrep.»:

«Det siste halve året har det vært et økende antall angrep begått av ekstremistiske grupper i Ukraina. Siden begynnelsen av 2018 skal det ha vært minst 24 angrep, trusler eller tilfeller av ydmykelser i Kiev, Lviv og andre deler av Ukraina. Medlemmer av ekstreme grupper som C14, Pravij Sektor, Traditsii i Poryadok, Karpatska Sich og andre står bak. Angrepene har vært rettet mot politiske opponenter, LHBT, demonstrasjoner og offentlige markeringer, blant annet i forbindelse med kvinnedagen, og mot rombefolkningen (Freedom House, HRW & Amnesty International 2018; Likatsjev 2018).»

 

IKFF oppfordrer LO til å ta klart avstand fra grupper som gjennom flagg markerer solidaritet med slike menneskefiendtlige og fascistiske grupperinger (, og som gjennom sin virksomhet legitimerer Russlands krig mot Ukraina). Alt de står for er dessuten fullstendig i motstrid til det LO arbeider for internasjonalt og nasjonalt.

 

Hordan best argumentere mot Zelenskyjs anti-fagforeningspolitikk?

 

I ly av krigen er arbeiderfiendtlige lover, i praksis fagforenings-knusing, innført i Ukraina. ( Fri Fagbevegelse 24.02 23) Loven gir rett til å annullere tariffavtaler og endre lønns- og arbeidsvilkår på arbeidsplasser med opptil 250 ansatte. Den ukrainske regjeringen har også lagt fram forslag om å konfiskere den ukrainske fagbevegelsens  eiendommer, som i dag brukes til å huse internt fordrevne. Europeisk LO, ETUC, har kommet med skarp kritikk av ukrainske styrets angrep på faglige rettigheter.

 

Den norske regjeringen har vedtatt en Ukrainapakke, 75 milliarder på 5 år, der halvparten skal gå til militær støtte og den andre til sivile. «Foreløpig ikke gitt som lån», står det på regjeringens sider. Det er altså ikke sikkert at midlene ikke må tilbakebetales.  Hvilke instanser i Ukraina vil motta pengene?  Står ukrainsk fagbevegelse på mottakerlisten?

 

Lederen i LOs internasjonale avdeling, Liv Tørres, framhevet i Fri Fagbevegelse 27.februar 2023 at LO «……flere ganger har understreket overfor den norske regjeringen at lovendringene må reverseres når Ukraina skal gjenoppbygges…. når midlene som stilles til rådighet fra norsk side, skal fordeles…. – Vi er opptatt av at det skal kreves respekt for arbeidstakerrettigheter i Ukraina.»

 

IKFF oppfordrer på bakgrunn av dette til et krav fra LO at alle 75 milliardene skal brukes til sivile formål – som blant annet opprustning av fagbevegelsen, miljø-, freds- og menneskerettighetsarbeid. Og at hele beløpet, med disse forutsetningene, skal være en donasjon som ikke skal tilbakebetales.

 

Skjebnen og rettighetene til ukrainske flyktninger i «stridsdyktig» alder

 

 «Krigen kan være tapt for Ukraina» sto det i Forsvarets Forum 8. april 2024. Forsker ved Krigsskolen, Trygve J. Smith forklarer russisk militær overlegenhet med effektive våpensystemer i luft og på land; «Det vil i praksis si at de skyter ukrainerne i fillebiter»

 

Så mange ukrainske soldater er døde i krigen, at nå har Zelenskyj skrevet ut nye mobiliseringsordre.  De som allerede er ved fronten, får ingen avløsning. Straffene øker mot dem som motsetter seg mobilisering. Flere hundre tusen nye soldater skal mobiliseres. Ukrainske menn 18-60 år vil ikke lenger få konsulære tjenester , (fornyelse av pass, førerkort og lignende) om de unndrar seg mobilisering.

 

I Europa er det minst 600.000 ukrainske menn i stridsdyktig alder, og minst 15.000 av dem er i Norge. 25. april 2024 uttalte tidligere forsvarssjef general Harald Sunde seg til ABC-nyheter: «Send ukrainske menn hjem.» 

 

IKFF støtter LO`s oppfordring om at Norge og Europa må ta sitt ansvar og gi ukrainske flyktninger trygghet. Vi regner derfor med LO vil motsettes seg at ukrainske flyktninger i alderen 18- 60 år blir returnert,  dersom EU eller den norske regjeringen beslutter å sende ukrainske stridsdyktige tilbake til Ukraina og til fronten?

 

Sluttord

Internasjonal Kvinneliga for fred og frihet har internasjonalt og i Norge tradisjoner for å stå sammen med fagorganiserte i kampen for faglige rettigheter.  Full sysselsetting og anstendig arbeid for alle er en av flere forutsetninger for varig fred – slik kampen for forhandlinger framfor militær vold også er det. 

 

Svaret fra LO kan lese her: 

240931 Svar om Ukr. fra LO

Tagged with →  
Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *