FREDSBYGGING I NORD? Seminar om geopolitikk, fred og avspenning

Mandag 23. september kl. 18.00 – 20.15


Er det mulig å bygge freden i nordområdene? Den geopolitiske situasjonen har svingt
fra nedrustning, avspenning, samarbeid og god kontakt mellom folk og stater, til massiv opprustning og avskrekking, og brudd på nesten all kontakt mellom Russland her i nord.
 
Hva skal være innholdet i freds- og avspenningspolitikken framover? Skal vi bare satse på militær opprustning og avskrekking, eller er det rom for å utvide diplomati, samarbeid og tillit? Hvordan legge grunnlaget for å løse felles utfordringer innen klima, miljø, ressursforvaltning, fiskeri og forskning? Hvordan skal vi ha kontakt som folk og naboer i nord med felles interesse i å unngå krig og atomvåpenopprustning i våre områder? Og hvilken rolle skal folk i Tromsø og Nord-Norge spille i den demokratiske debatten om framtida i nord?
 
Til å belyse dette, har vi invitert til åpent fredsseminar med innlegg og debatt. Hit kommer
KAI EIDE – tidligere diplomat og politiker og har lang erfaring med internasjonal sikkerhetspolitikk og diplomati for Norge, FN og NATO. Kai Eide er en aktiv samfunnsdebattant, som kommer med viktige innspill til freds- og avspenningspolitikk. Han var tidligere statssekretær ved statsministerens kontor for Høyre, men har seinere meldt seg inn i Arbeiderpartiet.
 
AMY BROX WEBBER var medlem i Forsvarskommisjonen som leverte sin rapport i 2023. Amy avga en mindretallsuttalelse med om Norges strategiske beliggenhet, balanse mellom avskrekking og beroligelse og samarbeid om felles interesser, som fiskeriavtalen, atomsikring og -kontroll, søk og redning og folk-til-folk-samarbeid i nord. Hun bor i Kirkenes – Sør-varanger, Norges grensekommune mot Russland, og er leder av Finnmark SV.
 
ANJA SALO har jobbet med med norsk-russisk samarbeid i over 15 år; som presse- og kulturmedarbeider ved ambassaden i Moskva, journalist i Aftenposten, kommunikasjonssjef i Barentssekretariatet i Kirkenes og kommunikasjonsdirektør i Norsk Polarinstitutt. Hun har fersk masteroppgave i fred og konfliktløsning ved UiT, om hvordan krigen i Ukraina har påvirket følelsen av sikkerhet og tillit i nord i Sør-Varanger kommune.
 
LINDA SOLSTRAND DAHLSBERG er Utenriksdepartementets representant i sekretariatet for Arktisk råd. Hun jobber i UDs seksjon for nordområdene, polarsaker og ressurser. Norge har lederskapet i AR, som jobber med viktige saker som klima, miljø og urfolk. Russland er fortsatt medlem, men mye av samarbeidet er lagt på is. Hun vil særlig fokusere på vitenskapsdiplomatiet i Arktisk råd..
Moderator: Kine Olsen, FN-sambandet. Publikum inviteres til å delta i debatten.
GRATIS OG ÅPENT FOR ALLE!

Fredsseminaret arrangeres av Fredsuka i samarbeid med IKFF – Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet.
Tagged with →  
Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *