Illustrasjon fra Nobelinstituttet

Nihon Hidankyo blir tildelt årets pris for å vitne om hvorfor atomvåpen aldri må brukes igjen.

 

De to amerikanske atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki 6. og 9. august 1945 drepte om lag 120 000 mennesker og et liknende antall døde senere som følge av brann- og stråleskader.
 
Det er anslått at ca. 650 000 mennesker overlevde angrepene. De overlevende kalles Hibakusha på japansk. Skjebnen til de overlevende ble lenge fortiet og ignorert. I 1956 stiftet lokale Hibakusha-foreninger sammen med ofre for kjernefysiske prøvesprengninger i Stillehavet «The Japan Confederation of A- and H-Bomb Sufferers Organizations», på japansk forkortet til Nihon Hidankyo. Denne folkelige bevegelsen ble snart den største og mest representative Hibakusha-organisasjonen i Japan.
 
Nihon Hidankyo har to hovedmålsettinger for sitt arbeid. For det første å fremme de sosiale og økonomiske rettighetene til Hibakusha, inkludert overlevende som lever utenfor Japan. For det andre å forhindre at mennesker på nytt blir utsatt for den katastrofen som rammet dem selv. Gjennom egne vitnesbyrd har Nihon Hidankyo drevet et omfattende opplysningsarbeid om de katastrofale humanitære konsekvensene av å bruke kjernefysiske våpen; derav mottoet «No more Hibakusha».
 
IKFF gratulerer med en vel fortjent fredspris.
 
Samtidig håper vi dette kan sette fart på den norske prosessen for å signerer og ratifisere FNs forbudstraktat mot atomvåpen.
 
 
Susanne Urban, styremedlem i IKFF Bergen har i dag sendt en åpen melding til statsminister Jonas Gahr Støre: 
 

Gjør noe med det, Jonas!  

Nobels Fredsris 2024 tildeles Nihon Hidankyo, en japansk grasrotorganisasjon for overlevende etter USAs atombombing av Hiroshima og Nagasaki på tampen av 2. verdenskrig. I 80 år (!!) har de jobbet for en verden fri for atomvåpen. Statsminister Jonas Gahr Støre sier at ‘årets pris viser hvor viktig arbeidet til en slik grasrotorganisasjon kan være – og det er en nødvendig advarsel mot de som kommer med direkte trusler om bruk av atomvåpen’.

Som Nato som påberoper seg «retten til å bruke de først»? Da bør statsministeren få Norge til å undertegne FNs atomvåpenforbud. Alt annet er tomme ord.

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *