Intervju med fredsministeren John Y. Jones, okt.’24

  • Hva skal en Fredsminister gjøre?

En fredsminister må vite at fred må bygges. Langsiktig og dypt. Miljø-ministre utfordrer industri og transport-ministere som i årtier har skapt verdier, men også ødelagt jord, luft og vann. Vi trenger en kraft innen regjeringen som kan møte krig og aggresjon på et tidspunkt der det går an å gjøre noe. Og husk, vi er medlemmer av en militærallianse som åpner for å bruke atomvåpen «først» i «fredens navn». En fredsminister må utfordre det.

  • Men mange militære vet hvilke krefter som slippes løs i krig og er tilbakeholdende?

Ja, jeg er mer redd for ‘krigsvaskerne’, politikerne som kan være kåte på handlekraft og økte budsjetter, som feks tidligere statsminister Stoltenberg som sier at «våpen er veien til fred,» og allestortingsfolkene som er enige med ham. Et annet eksempel på «krigsvasking» er direktøren for selve Nobelinstituttet som mener fred skapes på slagmarken, og at det ikke kan bli fred i Ukraina før Russland er knust. Slikt må møtes høyt på banen.

  • Du vil dempe militære løsninger, med andre ord?

Nobel innså at når du har soldater og våpen vil du før eller siden bruke dem. Han ville redusere, ja helst fjerne dem. Krig er forsøk på quick fix. Fredsarbeid er langsiktig arbeid. Det er å stoppe fiendebilder, øke kontakt og handel også med land som mangedefinerer som «fiender». Vi har ikke fred med Sverige fordi vi har tanks på grense, men fordi vi har bygget respekt, forståelse, kontakt, handel og tillit over århundre. Svenskene elsker også sine barn! Gass-rørene i Østersjøen var fredsrør som bandt sammen Tyskland og Russland. De ble ødelagt av krefter som følte seg truet av fred og samarbeid. Vi trenger flere slike fredsrør.

  • Men krig forberedes i mediene?

Mediene er også farlige våpen. Vi må lære å avsløre interessene bak mediene når de oppildner til krig. Eller avsporer, feks lidelsene i Midtøsten med vakre vinprogrammer fra Golan. Avsløre når mediene forfører og feilinformerer. Det er styggest når det kommer ovenfra. En Fredsminister må ha en spesielle antenner for slik nedbør.

Her kan artikkelen lastes ned som pdf:

Fredsminister i okt 2024_JohnY.Jones

 

 

 

 

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *