IKV Pax Christi
Dette er en internasjonal fredsorganisasjon som er stasjonert i Nederland og ble dannet i 2007. Det er en sammenslåing av de to største fredsorganisasjonene i Nederland, IKV(Inter-Church Council Foundation) fra 1966 og Pax Christi fra 1945. Organisasjonen arbeider for å oppnå fred, forsoning og rettferdighet i hele verden i samarbeid med enkeltmennesker og organisasjoner i konfliktområder. De arbeider med å beskytte sivile, hindre og stoppe væpnede konflikter og bygge fredelige og demokratiske samfunn. Måler er ikke noe mindre enn fred i hele verden. Organisasjonen er i utgangspunktet en fredsorganisasjon som bygger på katolsk spiritualitet men samarbeider med andre kristne samfunn, muslimer, jøder, buddhister og ikke-religiøse. De har i dag 100 medlemsorganisasjoner i 50 land og har program i 15 konfliktområder, der de fokuserer på tre tema: sikkerhet og nedrustning, likestilling, fred og sikkerhet og hjelp med bruk av naturressurser.
IKV Pax Christi sitt prosjektarbeid er faktabasert og de driver forskningsarbeid og gir ut rapporter. De deltar i, og har vært med å starte mange av de store nedrustningskampanjene. De startet prosjektet Toxic Remnants of War, (TRW ) sammen med ICBUW. De har gitt ut rapporten «In a State of Uncertainty» om bruken av DU i Irak. Denne rapporten er betalt av Det norske utenriksdepartement. 23. april 2013 lanserte IKV Pax Christi, i lag med WILPF og syv andre internasjonale organisasjoner, kampanjen «Stop Killer Robots». De har vært aktive i ATT og er en viktig medlems organisasjon i ICAN.
Av den årlige økonomirapporten deres fra 2012 fremgår det at Den norske regjering er deres fjerde største donor med 27,000 EUR. Les mer her.
Article 36 er en av organisasjonene som er samlet i Genéve 13. november. Campanjen ”Stop Killer Robots” ønsker at autonome våpen også skal inn under The Convention on Conventional Weapons, (CCW).
Article 36 er en NGO i Storbritannia som arbeider for å forhindre utilsiktet, unødvendig eller uakseptable skade forårsaket av spesielle våpen. Article 36 står bak forskning og innsamling av informasjon og hjelper det sivile samfunnet til å reagere på skade forårsaket av eksisterende våpen og til å bygge et sterkere regelverk for å hindre skade når våpen blir brukt eller utviklet i framtiden.
Navnet viser til artikkel 36 i tilleggsprotokoll 1 fra 1977 til Genéve-konvensjonene, som krever at stater vurderer nye våpen og metoder i krigshandlinger.
Article 36 arbeider ut fra prinsippet om at våpenkontroll bør ha som mål å avverge unødvendig og uakseptabel skade. Standarden bør være den samme om befolkningen som blir utsatt for risiko ved bruk av spesielle våpen er egen befolkning eller andre folkegrupper.
Article 36 er blant annet med i:
– International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN)
– Campaign to Stop Killer Robots
– The Cluster Munition Coalition
Article 36 er støttet økonomisk av blant andre:
– Det norske utenriksdepartement
– International Law and Policy Institute, Oslo