Det finnes så lite lett tilgjengelig informasjon. Avisene skriver ikke om disse tingene. Derfor forsøker jeg å formidle litt av det jeg leser på de faste nettstedene og tidsskriftene jeg følger med på. Det står henvisninger under alle nyhetssakene
November 2013
Norsk media har hatt lite stoff om Fukushima siste året. Her kommer en link til nrk.no med mye aktuelt stoff. Det meste er hentet fra The Guardian som regelmessig har skrevet mye om Fukushima.
Siste nytt fra Fukushima
En gruppe på 16 personer fra IAEA som besøkte Fukushima nylig kom med lovord om opprydningsoperasjonene, men ønsket at myndighetene skulle arbeide hardere for å overbevise japanske borgere om at de måtte akseptere høyere stråledoser.
En ny Greenpeace rapport fant at arbeidet for å fjerne forurensingen har vært effektiv for hus og mange av hovedveiene, men mindre brukte offentlige veier har fortsatt høye verdier av radioaktiv forurensning. Det samme gjelder store områder med jordbruksland og fjellareal. Strålevernekspert Jan Vande Putte fra Greenpeace sier at de rensede husene og veiene er som øyer og korridorer i en forurenset region. Professor i atomfysikk, Tomoya Yamauchi sa at noen av de rensede veiene i Fukushima viste målinger på 18 ganger tillatt grenseverdi på grunn av at cesium hadde samlet seg i sprekker i asfalten. Det er vanskelig å finne steder å lagre det radioaktive søppelet. Det ligger ofte under åpen himmel, noen ganger nær skoler og hjem.
Noen evakuerte må vente opp til tre år lenger enn lovet før de kan returnere hjem på grunn av at oppryddingen ligger etter skjema og noen av innbyggerne vil antagelig aldri kunne vende hjem igjen. Det er vanskelig å redusere radioaktiviteten så mye at det blir beboelig i området. Noen ønsker ikke å reise tilbake til områder der dette er tillatt på grunn av mangel på jobber og infrastruktur, og den ustabile situasjonen på hele anlegget i Fukushima.
Flertallet i det liberale demokratiske partiet (LDP) og statsminister Shinzo Abe er for atomkraft. For tiden er alle atomreaktorene slått av, men det er et ønske om å starte opp reaktorer på verdens største atomkraftverk, Kashiwazaki Kariwa. Den 13. oktober demonstrerte 40,000 mennesker mot atomkraft i gatene i Tokyo. Den 19. oktober var det demonstrasjoner i mange land under parolen «Fukushima is Here»
En annen Greenpeace-rapport melder at USA tilbyr seg å hjelpe til med det pågående oppryddingsarbeidet i Fukushima, spesielt med det store problemet de har med forurenset vann. Men USA stiller den betingelsen at Japan først skal signere Konvensjonen om tilleggs-kompensasjon ved atomulykker (CSC). Dette er en internasjonal avtale som tilbyr et internasjonalt regelverk om hvem som skal betale for atomulykker. Men i følge dr. Rianue Teule i Greenpeace er det virkelige målet til CSC sammen med andre internasjonale konvensjoner om ansvar ved atomulykker å beskytte atomindustrien. Avtalen setter den totale kompensasjonen som er tilgjengelig etter en atomulykke til et nivå mye lavere enn de aktuelle kostnadene. Selskapene som skaffer utstyr til atomindustrien er fritatt, de behøver ikke å betale noe når en ulykke skjer. De som driver atomkraftverkene er de eneste som er ansvarlige for å betale for skadene, men CSC beskytter dem også ved å ikke forlange at de har nok penger eller finansiell sikkerhet til å dekke kostnadene ved en ulykke.
Hvis Japan signerer CSC vil det ha to viktige fordeler for USA. Det vil redusere sjansene for at General Electric kan bli anmeldt for skader i forbindelse med Fukushima og det kan sikre framtidige forretningsmuligheter i Japan for USA når det gjelder atomteknologi. Teule skriver: «USA tilbyr ikke Japan hjelp utfra sin godhet, men for å gi et redningstau til sin døende atomindustri. USA har presset på andre land for å få til ratifisering av CSC, i land der de håper å utvide handelen med atomteknologi slik som India, Canada og Korea.
GE, Hitachi og Toshiba, de store selskapene som bygde reaktorene i Fukushima, basert på mangelfulle reaktormodeller laget av GE, har ikke betalt en cent for å hjelpe TEPCO eller ofrene for katastrofen. Det er skattebetalerne i Japan som må betale millioner på millioner av yen.
Tidlig i 2013 falt Japan fra 22 til 53 plass på rankinglisten over mediafrihet til Reportere uten grenser. Dette var knyttet til en enkelt faktor – mangel på adgang til informasjon om
Fukushimaulykken. Mange reportere har blitt møtt med restriksjoner og mangel på åpenhet. TEPCO har hindret adgang til dokumenter og folk. For tiden har Shinzo Abe planer om å få vedtatt en ny lov som skal gjøre det enda vanskeligere å få tak i informasjon om Fukushima. Journalister som blir tatt i å bryte denne loven kan bli sendt i fengsel i inntil fem år mens ansatte i regjeringen som gir fra seg hemmelig informasjon kan få fengselsstraff i ti år.
Shinzo Abe lover at alt skal være trygt i Fukushima til Olympiaden i Tokyo i 2020 og legger heller ikke skjul på at han ønsker å satse videre på atomkraft.
Nye atomkraftverk i Storbritannia
Storbritannia vedtok i oktober 2013 å bygge to nye atomreaktorer i Hinkley Point. Dette er en ny episode i en lang serie. Etter måneder med forhandlinger og lobbyvirksomhet er avtalen mellom Electricitée de France (EDF) og Storbritannia om salg av to atomreaktorer av typen European Pressurized Reactor (EPR) og tilbakekjøp av elektrisitet, blitt formalisert. Til tross for subsidier beviser avtalen enda en gang at «billig atomstrøm» ikke eksisterer. EDF bør ikke glede seg for tidlig. Denne avtalen utgjør opptakten til ytterlige tilbakegang for EDF og dessverre også for britene, som vil bli utsatt for katastrofe-reaktoren EPR, også kalt European Problem Reactor. Under denne kontrakten vunnet av EDF forplikter Storbritannia seg til å kjøpe elektrisiteten fra reaktorene i 35 år framover. Kontrakten har fastsatt at konstruksjon av de to reaktorene skal koste 18,9 milliarder euro. Storbritannia binder seg dermed til en utdatert teknologi der kostnadene kommer til å fortsette å stige i motsetning til det som skjer ved produksjon av fornybar energi.
EDF har store økonomiske problem og har satset mye for å få denne avtalen i stand, men de bør ikke glede seg for tidlig. Avtalen må godkjennes av EU-kommisjonen, noe som kan føre til ett års utsettelse. Stømmen kan bli dyrere om EU-kommisjonen opprettholder planene om ikke å godkjenne videre tildeling av statsstøtte til atomkraft. Dersom prosjektet likevel blir iverksatt, må en forvente at Storbritannia vil oppleve samme type mareritt som allerede er i gang i Flammanville i Frankrike og i Oikiluoto i Finland med utsettelser, kostnadsoverskridelser, skandaler og brudd på sikkerhet. Organisasjonene Sortir du Nucleaire og Energy Fair samarbeider om å stoppe byggingen av EPR: stop hinkley!
Utvidelsen av levetiden til atomkraftverk
Gjennomsnittsalderen til atomreaktorene i hele verden nærmer seg aldersgrensen på 30 år. Det er dyrt og tar lang til å bygge nye. I Frankrike legger EDF press på regjeringen for å få tillatelse til å forlenge levetiden til atomreaktorene til 50 eller 60 år. Disse reaktorene har blitt bygget for å vare i 30 år. Å forlenge deres livstid til 50 år er å akseptere at det kan skje ulykker. Det er i strid med målsettingen i Frankrike om å gradvis redusere andelen av atomkraft, og selvfølgelig i strid med ønsket om å slutte helt med atomkraft.
På samme tid som Frankrike bruker milliarder på å flikke på gamle atomkraftverk snur landet seg vekk fra energisparing og fornybar energi, som er mindre forurensende, billigere på sikt og gir flere kreative arbeidsplasser. Organisasjonen Sortir du nucleaire oppfordrer folk til å protestere ved å sende brev til President Hollande her:
I Teknisk Ukeblad nr.33/10. oktober 2013 lyser denne overskriften mot oss: «Her testes radioaktiv betong. Norske forskere kan forlenge atomalderen»
Stråling kan svekke betongen på verdens aldrende kjernekraftverk. Atomnasjonene Japan og Finland har bedt norske forskere teste om det er trygt å la reaktorene leve videre. Forsøk med betong fra japanske og finske atomkraftverk har foregått ved Jeep 2 i Halden siden april.
Resultatet av disse testene kan være med å forlenge atomalderen globalt. Institutt for energiteknikk (IFE) tror de kan tjene gode penger på betongtestingen nå når verdens kjernekraftverk blir stadig eldre og regner med nye oppdrag.
Eva Fidjestøl
[…] Dette er et utvalg av nyhetsbrevet oversatt av Eva Fidjestøl. Hele brevet finner du her. […]