Vi som er aktive i de organisasjonene som har skrevet under dette brevet, har lenge vært bekymret for behandlingen av det norske, brukte atombrenselet. Det er helt uakseptabelt slik de over 16 tonn med høyaktivt atomavfall i dag ligger lagret på mange steder i Halden og på Kjeller. Bergan-utvalget sin utredning i 1991 har ikke ført til handling, og lenge så det ut til at Stranden-utvalget sin rapport fra 2011 skulle få samme skjebne. Da Regjeringen i 2013 nedsatte et ekspertutvalg for å vurdere hvor og hvordan atomavfallet skulle oppbevares ga det nytt håp om fortgang i saken. Men da dette utvalget leverte sine rapporter til Nærings- og fiskeridepartementet i januar 2015 ble dette igjen en skuffelse. Selv om disse rapportene ikke tar standpunkt til når og hvordan de norske atomanleggene bør dekommisjoneres, eller hva som bør skje med det norske atomavfallet, gir de råd om å sende det norske høyradioaktive avfallet til utlandet for reprosessering.
Dette er i strid med norsk miljø- og ikke-sprednings politikk. Reprosessering er en skitten industri med store utslipp av radioaktive stoff til luft og vann. Mange norske regjeringer har arbeidet for å få Storbritannia til å stenge et slikt anlegg (THORP) i Sellafield. Da Sverige sendte brukt atombrensel fra sin forskningsreaktor dit protesterte Det norske miljøverndepartementet.
Siden ekspertutvalget er sammensatt av representanter fra Studsvik Nuclear AB, Westinghouse Electric Sweden AB og andre, og de har brukt IAEA sine retningslinjer, betyr det at utvalget er dominert av representerer fra atomindustrien, som er tilhengere og brukere av reprosessering.
Vi ber Næringsminister Monica Mæland å kontakte uavhengige eksperter på atomspørsmål som kan komme med sine vurderinger av ekspertutvalget sine rapporter, uten at det blir brukt tid på å utføre nye tidkrevende utredninger, før politikerne treffer sine beslutninger.
Det finnes mange eksperter på dette området innenfor uavhengige organisasjoner som WISE Amsterdam, International Panel on Fissile Materiale (IPFM) og i redaksjonen av den årlige rapporten The World Nuclear Industry Status Report. Vi mener at det norske brukte reaktorbrenselet ikke må sendes til utlandet til reprosessering, og at det haster med å bygge et nytt mellomlager i Norge for dette avfallet. Samtidig må det startes utredning og planlegging av et norsk deponi.
Vi vil sette pris på å bli underrettet om den videre utvikling i denne saken. Kontaktperson er Eva Fidjestøl, IKFF, Tlf. 98489982, epost: esofidje@online.no
Med vennlig hilsen
K. Margrethe K. Tingstad
Leder IKFF/WILPF Norge
Stine Rødmyr (sign)
Leder Nei til atomvåpen
Arnstein Vestre (sign)
Leder Natur og ungdom
Dag Arne Høystad (sign)
Konstituert avdelingsleder
Norges naturvernforbund
Last ned brev til Næringsminister Monica Mæland, Nærings- og fiskeridepartementet.