I juni 2013 vedtok Stortinget med stort flertall (bare KrF stemte mot) å innføre kjønnsnøytral verneplikt. Norge blir dermed medlem av en spesiell «klubb» av land med verneplikt for kvinner: Benin, Cuba, Eritrea, Israel, Libya, Malaysia, Nord-Korea, Republikken Kina, Tsjad og Tunisia.
Lovforslaget fastsetter hva denne verneplikten innebærer: Fra 2015 skal alle kvinner født i 1997 «la seg innrullere i Forsvarets verneplikts- og tjenesteregister, og la seg klassifisere for å fastsette tjenestedyktighet i Forsvaret.» Det er fremdeles mulighet til å nekte, hvis den vernepliktige har en grunnleggende pasifistisk innstilling, helseproblemer eller er toppidrettsutøver.
Regjeringen har laget et forslag som tilpasser dagens vernepliktslov med å innføre kjønnsnøytrale begreper som «enhver» i stedet for «mann» etc. IKFF og fredsbevegelsen tapte saken om at kvinner ikke skal delta i det norske militære forsvaret. Våre argumenter om at samfunnet ikke skal militariseres ytterligere, men innrettes mot fredsbygging og ikkevoldelig konfliktløsing sto seg ikke i debatten om likestilling og like (karriere)muligheter for unge kvinner.
Lovforslaget er sendt ut på høring, også til IKFF. I IKFFs svar bør vi ikke bruke plass på å kommentere de enkelte bestemmelsene, men hente fram en framtidsrettet tolkning av FN-resolusjon 1325, og legge vekt på prinsippet om at framtidens sikkerhetsbehov ikke kan møtes av stadig mer teknologisk militærmakt. Institusjonen Forsvaret må endres og moderniseres så de vernepliktige også får kompetanse i ikkevoldelig konfliktløsning og sikkerhet under ulykker og naturkatastrofer. En allmenn verneplikt får da en viss mening. Det har den ikke i dag.
Mari Holmboe Ruge
Generalsekretær IKFF
Mars 2014