Oppsumeringer av året som gikk fra ICBUW, RCW og ICAN
Med ønske om et fredeligere godt nytt år videreformidler vi noen av de sakene som våre samarbeidspartnere har lagt vekt på i sine desemberbrev. Vi har lagt lenker til hjemmesider hvor du kan lese mer.
Utdrag fra nyhetsbrev fra ICBUW desember 2013
Rapport om medfødte misdannelser hos barn i Irak
I mars 2010 sendte BBC en reportasje om et forskningsprogram som handlet om medfødte skader på barn i Irak. Dette er en undersøkelse som har foregått i mange år, ledet av helseministeren i Irak i samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO). Reporteren i BBC antydet at dette arbeidet ville påvise en sammenheng mellom økning av antall barn med medfødte misdannelser og områder med tunge krigshandlinger i 2003. Programmet vakte oppsikt men undersøkelsen ble ikke publisert. ICBUW tolket dette slik at denne undersøkelsen ble brukt politisk og sammen med en barnelege fra Fallujah startet de en underskriftkampanje som forlangte at alle data fra undersøkelsen ble frigitt for uavhengig fagfellevurdering. Kampanjen samlet 54 000 underskrifter. Da rapporten endelig ble publisert i september var det bare en liten foreløpig rapport som hevdet at antall barn med medfødt helseskade bare er halvparten av det en finner i EU-statene. Dette stemmer ikke med det barnelegene i Fallujah har observert. Når den endelige rapporten kommer er uklart.
Minerydding i Irak og på Balkan
Våre erfaringer fra Irak og Balkan dette året har ført til starten på et nytt prosjekt. IKV Pax Christi og ICBUW er nå rådgivere for Norsk folkehjelp (NPA) i deres arbeid med minerydding i disse landene. Problemene med utarmet uran (DU) hadde begynt å påvirke arbeidet deres med miner og klasevåpen. Dette prosjektet kan føre til redusering av skader på sivile og til at DU-saken blir løftet fram i disse landene og internasjonalt i 2014. Det kommer også en ny rapport om DU og skrapmetall i Irak snart.
Toxic Remnants of War (TRW)
De siste årene har ICBUW undersøkt om det vi har lært gjennom forskningen på DU kunne brukes på en større gruppe av giftige stoff brukt av det militære. I en tid da giftige stoff blir stadig strenger regulert i det daglige sivile bruk, krever den militære kulturen unntak for reglene. Konvensjonen om kvikksølv er et eksempel på det. (Mercury Convention)
Etter konflikter er det vanskelig å komme i gang med opprydding og det fører til at mennesker og natur blir utsatt for risiko fra giftige stoff. Hensynet til miljøet er ikke en del av humanitær nedrustning og ekspertene i NGOs på dette feltet blir ikke brukt. Miljøbevegelsen samarbeider ikke med kampanjene for nedrustning. I lyset av dette lanserte ICBUW i 2012 the Toxic Remnants of War Project sammen med IKV Pax Christi. Målet er å føre sammen NGOs som arbeider med nedrustning og NGOs som arbeider med miljøproblem. I desember ble et slikt nytt nettverk dannet mellom Norsk Folkehjelp, IKV Pax Christi, Article 36 og IALANA. TRW-prosjektet skal være sekretariat for nettverket.
Utdrag fra nyhetsbrev fra Reaching Critical Will (RCW) desember 2013
2013 har vært et travelt og spennende år for RCW og for humanitær nedrustning i det hele. Vi har arbeidet for å få vedtatt en streng avtale om handel med våpen (ATT), et nytt fokus på de humanitære konsekvensene av atomvåpen og et mandat til å diskutere Killer Robots internasjonalt. Vi har deltatt i mange kampanjer og har blandet WILPF sin stemme med venner som arbeider for å forby og begrense utvikling, eierskap og bruk av våpen over hele verden. Og vi ser framover til å utrette mye mer i 2014.
Vi lister opp det vi mener er de fem største seirene i 2013:
- WILPF sitt bidrag til ATT.
- WILPF sitt bidrag til å forandre debatten om atomvåpen.
- Kravet om en konvensjon som forbyr atomvåpen har vokst seg sterkere gjennom hele året.
- WILPF sitt bidrag til at det har blitt fokusert mer på kvinnespørsmål (gender) ved nedrustning og forhandlinger etter krigshandlinger.
- Da RCW lanserte the Campaign to Stop Killer Robots i april sammen med åtte andre NGOs hadde vi ingen ide om hvor snart resultater ville komme. I oktober ble dette diskutert i FNs første komite og i november var det enighet mellom representantene i CCW om å arrangere et ekspertmøte om fullstendig autonome våpen i 2014.
Utdrag fra nyhetsbrev fra ICAN desember 2013
2013 har vært et fantastisk år for ICAN. Kampanjen har vokst med 70 nye partner- organisasjoner dette året. Vi er nå mer enn 350 organisasjoner i 90 land som hevder at de humanitære konsekvensene fra atomvåpen ikke kan tolereres, og vi arbeider for et forbud. Brevet forteller og viser bilder fra det som har skjedd for hver måned gjennom hele året.
E.F.