IKFF fikk 3. februar en epost fra Jon Rian, han er programrådgiver for FOKUS og koordinator for arbeidet med Forum 1325 i Norge og han skriver:

Hei! 

Nå har Irak utviklet en nasjonal handlingsplan for gjennomføring av FNs Sikkerhetsrådsresolusjon 1325! Denne planen inneholder til og med et budsjett, noe de fleste land (inkl. Norge) ikke har. For de som har litt problemer med å forstå arabisk kan jeg anbefale å bla ned til ca. midten av dokumentet (i linken nedenfor), der planen er oversatt til engelsk.

Jon

Handlingsplan arabisk og engelsk

FNs Sikkerhetsrådsresolusjon 1325 er fellesbetegnelsen på en rekke dokumenter fra Sikkerhetsrådet som beskriver gode løsninger på utfordringene med å forhindre væpnede konflikter, skape en bærekraftig fred, inkludere hele befolkningen i respektive land, å påse at sivilbefolkningen får tilstrekkelig beskyttelse i konflikt og at kvinner er med i fredsforhandlinger.

Norge har ledet an i dette arbeidet i mange år. Og IKFF var med på arbeidet med å oversette den første resolusjonsteksten til 40 språk. Vår film ”Fredskarusellen” handler om dette arbeidet.

Dette er et stort og viktig arbeid med å endre holdninger, endre praksis og magefølelsen til aktører hva gjelder kvinners tilstedeværelse, før, under og etter en konflikt.

Som Jon Rian peker på i sin epost, har Irak nå fått en konkret handlingsplan med budsjett for arbeidet med FNs Sikkerhetsrådsresolusjon 1325, noe Norge ikke har. Norske krigshandlinger skjer ikke på norsk jord så vi trenger ikke slike planer. Eller?

Vi i IKFF mener det burde finnes en nasjonalplan for hvordan økt demokratisk deltagelse fra kvinner bidrar til å senke voldsnivået blant folk i Norge. For det kan ikke være slik at det i Norge går folk rundt som bare venter på å få en sjanse til å dra ut og krige. Det gjelder norske menn og kvinner som melder seg til tjeneste i det militære og sympatisører som sitter og venter på å dra ut for å krige i allerede krigsherjede land. Det siste eksempelet er opprørere i Syria fra vestlige land som er antatt til å være 7000. Og forskere er ikke sikre på hva ”blowback” effekten av et slikt antall er, men denne uken kom det frem at returnerte soldater blir ansett som terrorister.

Hver flykting vi tar i mot fra en krigssone burde gjennomgå en fredsopplæring for å bli i stand til å leve i et samfunn hvor krigen er over og hvor vold ikke løser konflikter. Vår krigføring i bl.a. Afghanistan blir omtalt som operasjon, engasjement, innsats og tilstedeværelse. Og for at de menneskene som kommer hit, skal formidle en fredskultur til sine venner og slektninger som er igjen i krigssoner, er fredsundervisning viktig og nødvendig.

Dette er en lang debatt, men her vil jeg bare påpeke at vi i Norge også burde gjøre noe. Vi lever ikke på utsiden av verdens konflikter selv om ikke kulene suser rundt ørene våre til daglig. Vi bruker milliarder på å promotere, produsere og selge våpen og våpenteknologi. Vi bruker også mye ressurser på å fremstille dette som fornuftig.  Vi i Internasjonal kvinneliga for fred og frihet arbeider for et sterkt FN som kan gi oss en fredeligere verden. Da er fredsundervisning viktig, for alle lurer vel på hva som kommer etter krigen?

 

Elisabeth Kristiansen
14. februar 2014

Walk way

Tagged with →  
Share →

One Response to «Blowback» i Norge?

  1. Like aktuelt idag. Idag kommer de første F35, men de skal bare drive med human krigføring. (!)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *