Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF)
har siden 1915 advart mot hvor mye krig og forberedelser til krig ødelegger for livet på jorda.
Forsvarets oppgave er å forsvare Norge, våre interesser og verdier.
Når det militære hevder å skulle verne om våre verdier, er det også vårt tankegods om menneskets verd. Våre ideer om fred er en slik verdi. Vår tanke om at mennesker kan og vil leve i samfunn uten vold likeså. Det militære blir brukt til å verne om økonomiske ressurser som vi trenger for å få ha våre tanker om fred inntakt. Når det militære derimot begynner å definere hva som er fred, begynner problemene å oppstå.
Over alt
Nå har vi i IKFF søkt og fått innvilget penger fra BLD, til å informere om Sikkerhetsresolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet. Jeg skal lage et opplegg for voksenopplæring / kursing om temaet. Det å knytte en tekst fra Sikkerhetsrådet i FN direkte til vårt liv i lille Norge kan virke umulig. Helt til jeg stiller meg spørsmålet; hvilken plass har det militæret i samfunnet vårt? Da trer lydrike Norge frem i all sin prakt. For i nyhetsbildet, på gaten, på folkefester, på barne-tv og Newton – og nå i det siste med sivile studier – er det militære på plass med sine tilbud. I Troms er den militære tilstedeværelsen så dominerende at bosetningen i flere kommuner hadde blitt desimert om vi fikk en annen militærpolitikk. De siste årene har militære krefter tatt frigjøringsdagen 8. mai og gjort den om til helte- og veterandag. På Stortinget er det blitt én Utenriks- og forsvarskomité.
Vi er langt på vei ferdig med å ha en selvstendig og demokratisk militærpolitikk i og med at NATO har en så sentral plass. Det var tydelig da SV, med sine sterke overbevisninger om hva et forsvar skal og bør være, gikk inn i regjering og ingenting ble gjort, fordi vi ikke har demokratiske prosesser som fungerer.
Militæret som institusjon er så stort og dyrt, at det ville aldri fungere med kortsiktige 4-årsplaner. Det sier noe om hvilke krefter vi har med å gjøre når en bevilging med ramme på 1029 mill. kroner til oppstart av F35 blir enstemmig vedtatt av Stortinget. Hvem var det som fikk overbevist alle på Stortinget om at F35 jagerflyet var så nødvendig?
Trusselbilde
Adresseavisen skiver på sin lederplass 16. august i forbindelse med lagringen av M1A1 Abrams tanks i Trøndelag:
«Den kalde krigen er forlengst over, men truslene har fått nye former og ansikter. I dag er det faren for terroraksjoner, dataangrep, klimakriser og en ny nedkjøling av forholdet mellom Russland og den vestlige verden i forbindelse med konflikten i Ukraina som utgjør det aktuelle trusselbildet. De amerikanske militærlagrene er en garanti for at vi fortsatt vil få hjelp fra våre allierte i en krisesituasjon.»
Hvordan skal terroraksjoner, dataangrep, og klimakriser få hjelp av tanks? Det er helt tydelig at midlene for å hjelpe oss i «krisesituasjoner» må endres.
Forhåndslagring av militært utstyr fra USA sikrer oss ikke mot internasjonal terrorisme, snarere tvert i mot. Slike lagre blir terrormål for å skade USAs forsvarsevne og ansikt utad. Dataangrep kan ikke stoppe med tanks. Det eneste måtte være hvis de brukes til makulering av hardware… Og mot klimakriser, er en tanks som har 1900 liter diesel[1] på tanken, ikke noe annet enn en liten klimakrise i seg selv. Konflikten i Ukraina er en varslet krig, som kunne blitt håndtert på så mange andre måter. Å tro at amerikanske tanks vil hjelpe, er naivt. Vold avler vold.
Kostnader
Det er på tide at vi tenker veldig godt gjennom hva vi trenger våpen til, hva det koster å produsere, bruke og destruere. Kostnader handler det også om mennesker, miljø og alle de ressursene som kunne vært brukt til noe annet. Ja, men vi skal bare lagre dem sier noen, men nei dette er penger tatt fra skole- og helsebudsjettene i USA som vi, som alliert kunne spart dem for.
Det er på høy tid at folk våkner opp og ser hvordan det militære overforbruket har gått upåaktet hen i alt for lang tid. Allerede i IKFFs rapport fra stiftelseskongressen i 1915 advarer vi mot at produsenter av utstyr og våpen ikke er underlagt demokratisk kontroll og at: «Kongressen ser i den private fortjeneste de store våpenfabrikker gir, en mektig hindring til at få krig avskaffet.»
En statssekretær møtte en våpenprodusent og var så glad at han utbrøt: «det er håp for Norge når oljen tar slutt.» Altså at produksjon av våpen blir sett på helt separat, bra for sysselsettingen og kan overta stafettpinnen fra oljeindustrien når den ikke lenger er spydspiss i teknologiutviklingen.
«Basert på Forsvarets behov, skal strategien for de næringspolitiske aspekter ved Forsvarets anskaffelser bidra til økt nasjonal verdiskapning og utvikling av et konkurransedyktig næringsliv, samt sikre Forsvaret nødvendig tilgang på kompetanse, materiell og tjenester. Videre skal det strategiske samarbeidet mellom Forsvaret, forsknings- og utviklingsmiljøene og næringslivet, styrkes. Samarbeidet vil omfatte både nasjonale og internasjonale prosjekter.
[…]De største og mest omfangsrike materiellprosjekter i Forsvaret – med en kostnadsramme på over 500 millioner kroner – kalles Kategori 1-prosjekter. Slike prosjekter krever Stortingets godkjennelse både ved opprettelse eller ved endring av kostnadsrammen. Prosjekter med en kostnadsramme under 500 millioner kroner godkjennes av FD.»
(Framtidige anskaffelser til Forsvaret (FAF) 2014–2022 oppdatert per mars 2014)
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide lover i FSi’s brosjyre å gjøre alt for at forsvarsindustrien skal ha gode kår, og sier hun setter veldig pris på de over 120 bedriftene som har 20 000 ansatte – hvorav 5000 kun produserer for Forsvaret – og som hadde en samlet omsetning på 12 milliarder kroner i 2012.
Adlyd eller ta konsekvensene
Det militæret er for mange et trivelig sted hvor du kan ta gratis utdanning, bruke din kompetanse, reise verden rundt og føle deg trygg. Men det militære er et samfunn utenfor samfunnet, med egne lover og regler, det krever lydighet til overordnede ved utføring av ordre. Det er en totalitær institusjon hvor demokratiske prosesser kun blir brukt for å overleve som mini-stat. Dette er tydelig når det oppstår kontroverser i Forsvaret: Innrømmelsene av feil, mangler og feilvurderinger kommer bare når alle andre forklaringsmodeller er utprøvd. Den militære Orden som setter folk inn i båser som beskriver deres rang og funksjon burde skremme alle fra å ha noe med Forsvaret å gjøre. Hierarkiet gjør mennesker om til funksjoner uten individuell betydning.
Vår krigføring i Afghanistan har vist eksempler på en rekke problemer med det militære som institusjon. Ordtaket sier: «Når alt du har er en hammer, ser du bare spikerne.»
Kvinner har vært uønsket i det militære i alle år, men med økende rekrutteringsproblemer og endrede oppgaver, fremstår nå Forsvaret som moderne når de ønsker kvinner velkomne på lik linje med menn. Allmenn verneplikt har gjort Norge til medlem i en eksklusiv klubb med Bolivia, Chad, Cuba, Eritrea, Israel, Libya, North Korea, Sudan, og Tunisia. Land som ellers ikke er kjent for å være særlig opptatt av likestilling, men som har lave befolkningstall eller stort behov for mange soldater.
Vi sitter i klisteret
Det industrielle-militærekomplekset med USAs forsvarsideologi i spissen, ligger som en Midgardsorm rundt vårt verdenssyn, og passer på at vi ikke våger å se alternativer. Norge som rik oljenasjon trenger å bruke penger, og våpenteknologi med sine finesser og prestisjeprosjekter er gjort attraktivt for ingeniører og forskere. Vi blir lokket og truet til å godta at USA med sin militære kapasitet er den som bestemmer. Men USA er også et land som forstår verdien av en dollar, og det finnes mennesker i USA som begynner å se militærindustrien som sosiale utgifter – «public spending» – og med det begynner flere nå å revurdere hvor mye «trygghet» hver forsvarsdollar faktisk gir.
Trygg og fri er jeg som kvinne bare noen få steder i verden, noen få timer av døgnet. Det til tross for at det blir brukt 1.735 trillioner USD på verdensbasis for å gjøre meg «trygg». Av disse trillionene bruker NATO 2,4 milliarder EURO og Norge 43 008,6 millioner norske kroner på min trygghet. Fortellingen om det militære og Forsvaret er fortellingen om min trygghet som blir ivaretatt. Så hvorfor føler jeg meg da så utrygg mange steder?
Og her kommer det som er spennende, for det er en kraft i Sikkerhetsresolusjon 1325, kvinner, fred og sikkerhet [2], og når den blir forstått og etterfulgt, vil den gi en annen utforming og innhold av sikkerhetsbegrepet enn det vi nå opererer med. Kvinner er tradisjonelt mer opptatt av at hverdagen fungerer, med ansvar for barn, syke og eldre, (privat som profesjonelt.) Om noen spør verdens kvinner hvordan 1.735 trillioner militærdollar skulle brukes for å gjøre verden til et sikrer sted ville vann, mat, hus, helsevesen og rettsvesen ligge høyere opp på lista enn M1A1 Abrams tanks, vil jeg tro.
Elisabeth Kristiansen
Internasjonal kvinneliga for fred og frihet
Oslo og Akershus
[1]http://www.globalsecurity.org/military/systems/ground/m1-specs.htm trenger 1100 liter diesel hver 8. time i drift. (Ikke rart NATO liker Norge)
[2] Og påfølgende dokumenter se: http://www.un.org/womenwatch/osagi/wps/