Refleksjoner rundt ny handlingsplan for FN sikkerhetsrådsresolusjoner om kvinner, fred og sikkerhet, februar 2015.

Dette panelet stilte og NRK dagsrevyen prioriterte ikke nyheten i sin sending på kvelden. Alle har et ansvar for å formidle en fred og forsoningsvilje om dagen!

Dette panelet stilte og NRK dagsrevyen ville bare snakke om trusselbilde. Alle har et ansvar for å formidle en fred og forsoningsvilje om dagen!

Jeg var på et veldig viktig møte 16. februar; Erna, Børge, Ine, Anders og Solveig var der, men NRK dagsrevyen prioriterte ikke nyheten i sin sending på kvelden. Dette møtet handlet om Regjeringens nye handlingsplan for «Kvinner, fred og sikkerhet», men de hadde klart å vri det til å være noe som skal skje i 5 utvalgte land, Afghanistan, Colombia, Myanmar, Palestina og Sør­Sudan. De glemte å informere at det er en fredsagenda i FNs sikkerhetsresolusjoner som forebygger voldelige konflikter og involverer kvinner, OGSÅ i Norge, i sikkerhetsspørsmål på en ny måte.

Fikk heller ikke stilt dem spørsmålet mitt: «Hvorfor skal vi lære barn at de ikke skal løse konflikter med vold, når Norge er den flinkeste eleven i NATO-klassen og bidrar til å utøve vold som skaffer oss nye fiender for være dag som går?»

Med oppgitt hilsen
Elisabeth Kristiansen
IKFF
Oslo og omland

FN sambandet lister opp kvinner i fredsforhandlinger

  • I de 16 pågående fredsoperasjoner (ledet av FNs avdeling for fredsoperasjoner, DPKO) er 6 ledet av kvinner: Elfenbenskysten, Haiti, Kypros, Liberia, Sør-Sudan og Vest-Sahara.(Prio, 2015)
  • Det finnes i dag 11 pågående politiske/fredsbyggingsoperasjoner (ledet av FNs avdeling for politiske spørsmål, DPA), kun 1 er ledet av kvinne: Sigrid Kaag, Spesialkoordinator for Libanon.(Prio, 2015)
  • Det finnes for øyeblikket ingen kvinnelige spesialutsendinger.(Prio, 2015)
  • Totalt antall uniformert personell per januar 2015: 104 496. Kvinner utgjør: 3,9% av totalen, 4,3% av militærrådgivere, 3% av soldater (troper)9,8% av politipersonell (Prio, 2015)
  • Av dem som signerte på fredsavtalene i de samme forhandlingene var kun 2,7 prosent kvinner. Kun 8 prosent kvinner har vært med i fredsforhandlings-delegasjoner.(UNIFEM/UNWOMEN, 2010)
  • FN har aldri utvnevn en kvinne som leder for forhandlinger i en fredsprosess.(UNIFEM/UNWOMEN, 2010)

 

Share →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *