I denne boken tegner Ingunn Norderval portrettene av disse 36 kvinnene fra de første seks tiårene av fredsprisens historie. Hvem var de? Hvordan kan vi forklare at så få kvinner fikk Nobelprisen? Var kvinnene utsatt for diskriminering fra Nobelkomiteens side?
Gjennom første del av det 20. århundre spilte kvinner både i Europa og USA en fremtredende rolle i det organiserte fredsarbeidet. Verdens eldste kvinnepolitiske fredsorganisasjon, Women`s International League for Peace and Freedom (WILPF / IKFF), ble grunnlagt i 1915, bare noen måneder etter utbruddet av første verdenskrig. Hele mellomkrigsperioden var preget av kvinners innsats for å få til strukturendringer som kunne hindre en ny katastrofe. Arbeidet fortsatte ufortrødent etter andre verdenskrig.
Underlig nok avspeiles kvinners fredsarbeid i liten grad i utdelingene av Nobels fredspris i løpet av disse årene. Kun tre kvinner, Bertha von Suttner, Jane Addams og Emily Greene Balch fikk fredsprisen i perioden 1901-1960. I det samme tidsrommet ble i alt 36 kvinner nominert som fredspriskandidater. Selv om mange av dem var ruvende personer i sin samtid, har de nå stort sett forsvunnet bak glemselens slør.
Ingunn Norderval er statsviter og fikk sin doktorgrad ved University of Washington i USA i 1971. Hun har gitt ut flere bøker, og har publisert artikler om nordisk politikk og kvinnepolitiske spørsmål i fagtidsskrifter og bøker i USA og Canada, hvor hun bodde i mange år. Etter at hun kom tilbake til Norge var hun ansatt ved Høgskolen i Molde. Hun var også aktiv fylkespolitiker i Møre og Romsdal i fire perioder, og leder av Arbeiderpartiets kvinneutvalg i Romsdal i flere år. Hun har vært engasjert i kvinnesaksarbeid og fredsarbeid både i Nord-Amerika og i Norge.
Kr. 248,- Overskuddet går til IKFFs 100års jubileum.
Bestill boken her:
Flere bøker utgitt av IKFF her→