Hermien Prestbakmo fikk inn dette leserbrevet i Nordlys debattbilag 4. desember 2014. Vi synes det var veldig hyggelig og gjengir det her i sin helhet:
VOLD MOT KVINNER
I løpet av 16 dager markeres motstand mot systematisk kjønnsbasert vold over hele verden. 25 november er den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner og 10. desember er menneskerettighetsdagen som understreker at kjønnsbasert vold er en internasjonal menneskerettighetsbrudd.
Vold mot kvinner er:
– et brudd på menneskerettighetene
– en konsekvens av diskriminering mot kvinner
– vanskeliggjør fremgang og økonomisk utvikling, bekjempelse av hiv/aids, og fred og sikkerhet
– har konsekvenser som varer i generasjoner
– er en verdensomspennende «pandemi» som rammer 35% av alle kvinner og jenter
Kampanjer mot mobbing viser seg kontinuerlig nødvendig. For å få trygge barn og voksne er det nødvendig at alle lærer på et tidlig tidspunkt i livet, å kunne si et nei og å akseptere den som sier ifra. Dette er grunnleggende prinsipper for grensesetting.
Men hvordan skal vi lære barn dette i en verden hvor krig er en anerkjent metode til å slå fra seg? Det heter forsvar, men selv det er et uthulet begrep. De angrep Norge har vært med på i regi av NATO, har ikke noe med forsvar å gjøre. Det er gjengmentaliten som Norge har gått med på. Vårt tankesett har blitt mer og mer militarisert og mindre og mindre trent i å finne fredelige løsninger.
Koblingen mellom kjønnsbasert vold og militarisme er et tema Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, IKFF, har jobbet med i mange år. En utilslørt sterk militær tilstedeværelse skaper utrygghet. Demilitarisering og nedrustning er dermed viktig for å oppnå likestilling, det vil si likeverd uansett kjønn. Derfor er nedrustning og fredsarbeid tett knyttet til likestilling og frigjøring for alle, fra undertrykkelse og fastlåste kjønnsroller.
FNs General-Sekretær, Ban Ki-moon sier: “Alle har ansvar for å forebygge og stoppe vold mot kvinner og jenter, ved å begynne å eliminere en kultur som godtar diskriminering.”
Det er noe å tenke over fram til 10. desember, dagen Nobels fredspris overrekkes.
Hermien S. Prestbakmo