November 2013
Aktivistene innenfor humanitær nedrustning hadde en god ettermiddag i Genéve 20. oktober, da regjeringene ble enige om å starte samtaler om autonome våpensystem neste år. Dette er et stort skritt framover for synet på disse våpnene internasjonalt, som alle har alvorlige legale, politiske, militære, tekniske, etiske og humanitære implikasjoner. Kampanjen «Stop Killer Robots», som også WILPF er medlem av, ønsket denne beslutningen velkommen og understreket at disse samtalene bør føre til et internasjonalt forbud mot fullstendig autonome våpen.
Dette er et utvalg av nyhetsbrevet oversatt av Eva Fidjestøl. Hele brevet finner du her.
Sluttdokumentet på konferansen om Convention on Certain Conventional Weapons (CCW) understreket også statenes bekymringer over bruken av eksplosive våpen i befolkede områder og påstanden om bruk av brannvåpen mot sivile. Dette er to humanitære saker som har blitt mer synlige på grunn av konflikten i Syria.
CCW og Killer Robots
Den 15. november vedtok regjeringene som var samlet i Genéve å starte internasjonale samtaler om autonome våpensystem (LAWs), såkalte «killer robots». Disse diskusjonene vil foregå 13-16 mai 2014 i Genéve. Dette ble enighet om etter at lederen av konferansen, Ambassadør Simon-Michel Jean-Hughes fra Frankrike arrangerte uformelle møter om dette tidligere denne uken. Det finnes i paragraf 32 i CCV- møte dokumentet.
Saken om «killer robots» har utviklet seg med lysets fart i FN terminologi. Bare seks måneder etter at temaet ble tatt opp på et FN-møte for første gang, av spesialrapportør Christof Heyns fra Human Rights Council, har regjeringene blitt enige om å starte internasjonale samtaler om hvordan en skal angripe dette temaet. Farten og den betydelige interessen i dette temaet ser lovende ut for å starte en prosess for å hindre at disse våpnene blir utplasserte. Det er nå viktig at alle regjeringer utarbeider politikk og forbereder taler med innhold om det tekniske, legale og etiske aspektet ved «killer robots».
NAYARIT-konferansen
I oktober støttet 125 regjeringer en uttalelse om de humanitære konsekvensene av atomvåpen og plasserte enda en gang slike synspunkt i sentrum av debatten om atomvåpen. For å fortsette den diskusjonen om dette temaet som startet i Oslo vil Mexico være vertskap for en konferanse nummer to om de humanitære konsekvensene av atomvåpen i Nayarit den 13.-14. februar 2014. Det sivile samfunnet har blitt invitert til å delta på Nayarit-konferansen sammen med stater, FN-organisasjoner, Røde Kors internasjonal og akademiske eksperter. ICAN samarbeider tett med regjeringen i Mexico for å sikre at NGOene får delta og spille en viktig rolle. Alle representanter for NGOene som er interesserte i å delta på konferansen er inviterte til å melde seg på ICAN sin webside før 6. desember 2013.
ICAN-konferanse i Berlin
I forkant av konferansen i Nayarit om de humanitære konsekvensene av atomvåpen vil ICAN-Tyskland arrangere et nytt forum for humanitær nedrustning der de samler internasjonale aktivister fra mange land. Den 23. og 24. januar 2014 vil aktivister utforske sammenhengen mellom humanitære synspunkt og bruken av atomvåpen, landminer, klasevåpen, eksplosive våpen i befolkede områder, håndvåpen, draps-roboter og andre inhumane våpen. Konferansen er en del av ICAN sin overordna strategi for å gjøre humanitær nedrustning til et av hovedtemaene for europeiske staters diplomati, og knytte det til en prosess som fører til forbud mot atomvåpen på et humanitært grunnlag.
Droneangrep
Undesøkelser utført av FN viser at minst 33 droneangrep har ført til drap på sivile.Den siste rapporten fra FNs spesialrapportør om menneskerettigheter og kamp mot terrorisme, Ben Emmerson (QC) har undersøkt hendelser i Afghanistan, Yemen, Irak, Libya, Somalia, Pakistan og Gaza. En rapport utgitt tidligere av professor Christof Heyns, FNs spesielle rapporter om ekstra tilfeldige henrettelser, advarte om at teknologien var blitt misbrukt som en form for «globalt politi».
Fukushima
Offisielle japanske kilder har for første gang uttalt at tusenvis av mennesker som er evakuerte fra områder nær atomkraftverket Fukushima aldri vil kunne flytte hjem igjen. Selskapet som eier og driver Fukushima Dai-ichi planlegger å fjerne 1500 brennstoffstaver fra lagerbassenget i reaktor 4. Denne operasjonen kan ta lang tid og er risikofylt.
Anbefalt lesning: Leo Hoffmann-Axthelm, «Nuclear sharing in Europe: leveraging a ban to quit neclear dependency,» 12. November 2013
Richard Norton-Taylor, “‘Killer robots’ ban must be part of Geneva talks, says campaign group,” The Guardian, 12. November 2013
Syria’s use of incendiary weapons, Human Rights Watch, November 2013