26.april kl. 17.15 -18.30
26. april er det 35 år siden verdens største atomulykke skjedde i kjernekraftverket Tsjernobyl i Ukraina. Det offisielle synet på denne ulykken både i øst og vest er at få døde på grunn av ulykken, og at helsekonsekvensene har vært mindre enn forventet. Det hevdes at sykdommer skyldes psykisk stress i forbindelse med evakuering, dårlig helsestell og ernæring. Samtidig er det imidlertid fortsatt krav i norske kommuner om kontroll av sau og rein før slakting pga. for høyt innhold av radioaktivt cesium i kjøttet.
Kate Brown, professor i vitenskapshistorie ved Massachussetts Institut of Technology, USA, reiste i flere år omkring i Russland, Hviterussland og Ukraina og åpnet dokumenter og helsestatistikker som tidligere har vært hemmeligstemplet. Hun har snakket med leger, forskere, lærere, bønder og arbeidere som opplevde denne ulykken.Browns konklusjon er at vi ikke kjenner sannheten om Tsjernobyl. Ingen stor, uavhengig, langsiktig internasjonal undersøkelse ble satt i gang for å følge helsekonsekvensene for menneskene som bor i sonene med radioaktivt nedfall fra Tsjernobyl. Derfor kunne japanske ledere gjenta mange av de samme feilene som i Tsjernobyl, da Fukushimaulykken skjedde i 2011.
«Manual for survival: A Chernobyl guide to the future» er tittelen på Kate Browns siste bok fra 2019 som kom etter reisene hennes i de tidligere Sovjetrepublikkene. Vi møter Kate Brown til digital samtale med professor Elisabeth Eide 26. april. Det blir anledning til å stille spørsmål.
Påloggingsinformasjon
https://us02web.zoom.us/j/8548
Meeting ID: 854 8766 1114
Passcode: 913781
Samtalen arrangeres av Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet, Natur og Ungdom og Nei til Atomvåpen.