Den amerikanske senatoren Joe Manchin, som nylig talte på World Economic Forum, avviste ideen om at Ukraina-krigen noen gang skal løses med «en eller annen form for traktat». Han krever i stedet at det kjempes «til slutten», frem til total seier – som inkluderer «å kvitte seg med Putin».
Er dette den amerikanske holdningen? Nylig vedtok kongressen å sende hovedsakelig militær bistand til Ukraina for 40 milliarder dollar. Hva mener amerikansk fredsbevegelse? Her er en artikkel fra fredsorganisasjonen World BEYOND war.
USA ser andre lands holdning til Ukraina som irrasjonell pasifisme.
Andre lands forhold til Ukraina er utenfor det som regnes som akseptabel i amerikansk debatt.
FNs generalsekretær António Guterres har foreslått en våpenhvile, oppfordret til en forhandlingsløsning og møtt Russlands president til tross for motstand i Vesten. Pave Frans har oppfordret til våpenhvile og forhandlinger, erklært at ingen krig kan rettferdiggjøres, og oppfordret arbeidere til å blokkere våpenforsendelser. Kinas FN-ambassadør Zhang Jun har oppfordret regjeringer til å fremme en våpenhvile og har tilbudt Kinas bistand.
Italias president Sergio Mattarella, som talte til Europarådets parlamentariske forsamling, har oppfordret til en våpenhvile og til å fremforhandle en avtale. Italias statsminister Mario Draghi og utenriksminister Luigi Di Maio har til og med kommet med et utkast til avtale. Indias statsminister Narendra Modi har oppfordret til våpenhvile og fredssamtaler. Frankrikes president Emanuel Macron har foreslått våpenhvile, forhandlinger og opprettelse av nye ikke-militære allianser.
Brasils FN-ambassadør Ronaldo Costa Filho har oppfordret til en umiddelbar våpenhvile. Tysklands president Frank-Walter Steinmeier og kansler Olaf Scholz har oppfordret til våpenhvile og forhandlinger. Formann for Den afrikanske unions president i Senegal, Macky Sall, har bedt om våpenhvile. Sør-Afrikas FN-ambassadør Jerry Matjila og visepresident David Mabuza har bedt om våpenhvile og forhandlinger.
På overflaten, eller hvis vi snakket om en annen krig enn den i Ukraina, kan alt dette virke fornuftig, til og med uunngåelig. En krig må til slutt avsluttes, enten gjennom forhandlinger eller en atomapokalypse. Begge sider sin tro på at det er bedre å avslutte krigshandlingene senere, kan være katastrofalt feil. Uviljen til å avslutte kriger er i stor grad drevet av hat, skuffelse, sinne og den korrupte påvirkningen som skaper kriger i utgangspunktet. Så en forhandlet enighet må komme, og jo før jo bedre. En våpenhvile trenger ikke vente på en løsning på alle spørsmål, bare på en troverdig forpliktelse fra alle sider til å forhandle.
Men vi snakker om Ukraina her, og amerikanske medier har overbevist mye av den amerikanske offentligheten om at intet mindre enn ødeleggelse eller eliminering av den russiske regjeringen er moralsk verdt å vurdere, selv med risiko for et atomvåpenholocaust for planeten.Her kan vi se hvordan USA skiller seg fra resten av verden på andre militære områder. USA bruker mye mer penger på militarisme enn noen annen regjering, omtrent like mye som de neste 10 nasjonene til sammen, 8 av disse 10 er amerikanske våpenkunder som presses av USA til å bruke mer på militæret.USAs våpeneksport er større enn de neste fem landenes eksport samlet. USA har godt over 90 % av verdens utenlandske militærbaser, det vil si baser i andres land. USA er det eneste landet som har atomvåpen i andres land; de har atomvåpen i Tyrkia, Italia, Belgia, Nederland og Tyskland – og plasserer dem nå i Storbritannia.Det er mulig at verdens regjeringer faktisk har blitt overtatt av sinte Putin-elskende pasifistiske galninger, som det blir fremstilt i amerikanske medier. Men det er et faktum at amerikansk kultur i flere tiår har vært gjennomsyret av pro-krigs infotainment, og at den amerikanske regjeringen er verdens største pådriver for militarisme. Det er mulig at dette hadde hatt fått en viss effekt på den amerikanske offentlighetens evne til å vurdere fornuftige alternativer til krig.
Artikkelen på World BEYOND war sin hjemmside: https://worldbeyondwar.org/position-of-worlds-governments-on-ukraine-considered-insane-pacifism-in-u-s/